Projekt 15 - Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne

Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne, zwróciło się o pomoc w sprawie przeprowadzenia zbiórki na zakup 200 sztuk termosów oraz 200 sztuk słomek oczyszczających wodę, takiego typu. Jak bardzo jest to ważne i czym zajmuje się pogotowie przeczytasz poniżej.

Dziesiątki ludzi utknęły na granicy w lasach, za sprawą reżimu Łukaszenki. Pomóżmy im w tak małym stopniu jak zapewnienie wody pitnej.

Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne, powstało w 2022 roku. Zrzesza osoby lokalne oraz wolontariuszy, którzy wspólnie od wybuchu kryzysu humanitarnego na granicy Polsko-Białoruskiej niosą pomoc osobom jej potrzebującym.

KOMU POMAGAMY

Niesiemy pomoc cudzoziemcom, którzy stali się ofiarami kryzysu humanitarnego. Osoby te pochodzą z krajów ogarniętych wojną, konfliktami, z państw, w których nie działają żadne struktury. Uciekają przed prześladowaniem, biedą, katastrofami naturalnymi, reżimowymi rządami. Najczęściej spotykane przez nas osoby pochodzą z Afganistanu, Syrii, Jemenu, Etiopii, Kongo, Erytrei, Somalii czy Iraku.
Osoby te, korzystając ze sztucznie otwartego szlaku migracyjnego, trafiają na terytorium Polski po przekroczeniu zapory granicznej lub rzek i bagien.
Są często w złym stanie fizycznym: potrzebują pomocy medycznej (złamania i urazy kończyn, rany, wycieńczenie, hipotermia), są głodni i spragnieni (często jedyną wodą, do jakiej mają dostęp to zanieczyszczona woda bagienna lub rzeczna.

DLACZEGO POMAGAMY

Ponieważ nie zgadzamy się na to, aby w naszej ojczyźnie nie była udzielona pomoc ludziom, którzy jej potrzebują.
Osoby, które spotykamy nie mają wobec nikogo wrogich zamiarów. Są przerażeni i bezbronni. Od czasu, kiedy wprowadzono nowe ustawy, sprzeczne z prawem międzynarodowym oraz Konstytucją RP cudzoziemcy, którzy nielegalnie przekroczyli granicę są wyłapywani przez wojsko i służby mundurowe i niezależnie od ich stanu zdrowia – wyrzucane na terytorium białoruskie, gdzie trafiają w szeroki na kilkaset metrów pas ziemi militarnej. Są tam bici, głodzeni i więzieni.

JAK POMAGAMY

Udzielamy pomocy humanitarnej – niesiemy do lasu plecaki wypełnione wodą, ciepłym jedzeniem, dostarczamy ubrania oraz buty. Opatrujemy rany, przekazujemy podstawowe lekarstwa (środki przeciwbólowe, przeciwzapalne, maści na urazy, stopy okopowe, leki przeciwbiegunkowe oraz przeciwwymiotne).
Poszukujemy również osób zaginionych i zmarłych. W tym roku udało nam się dotrzeć do ciał i szczątków pięciu osób, które odzyskały tożsamość i rodzina mogła pochować je w swoim kraju lub, przy naszej pomocy, na polskiej ziemi.
Pomagamy w organizacji pogrzebów osób zmarłych.
Prowadzimy i wspieramy działania edukacyjne oraz artystyczne (np. Noc bez granic, 13 maja, Jazdów; cykliczny Milczący protest w Toruniu, Art Beyond Borders w Tomaszowicach pod Krakowem).

Jeden z naszych członków, Piotr Czaban, prowadzi cykliczne transmisje na kanale Facebook i YouTube Czaban robi Raban informujące o sytuacji na granicy i poruszające problemy związane z kryzysem humanitarnym na granicy polsko-białoruskiej.

Filmy i relacje z naszych interwencji umieszczamy na profilu:

Zobacz poruszające filmy:

Logo Tpay

Kliknij poniżej, aby wesprzeć kwotą poprzez bramkę szybkiej płatności tpay!

Wspieram 2o zł (tpay)

Wspieram 30 zł (tpay)

Wspieram 50 zł (tpay)

Wspieram 100 zł (tpay)

Wspieram 200 zł (tpay)

Wspieram 500 zł (tpay)

Wspieram 1000 zł (tpay)

Lub wpłać darowiznę bezpośrednio na konto:

Fundacja Lepszego Życia
ul. Piotrkowska 270,
90-361 Łódź
Nr konta: 98 1140 2004 0000 3302 7697 3998
z dopiskiem (tytułem przelewu): PROJEKT nr 15

Klikając w przycisk poniżej „Przekaż darowiznę” będziesz miał/a możliwość z skorzystania z serwisu PayPal.

763zł of 20.000zł raised

Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne