Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom za wsparcie, dzięki któremu udało się zebrać kwotę w wysokości 6 015,52 zł

Halina i Witold – Projekt 6

Pomóż Im spędzić następne Święta we własnym domu!

Był 9 października 2018 r., dzień po pożarze. Wokół zgliszcza wielorodzinnego domu w Piechowicach. Czuć zapach spalenizny. W budynku mieszkało 12 rodzin w tym nasi rodzice/teściowie Halina i Witek. Ogień rozprzestrzenił się błyskawicznie, ponieważ konstrukcja dwupoziomowego dachu była w większości drewniana. Spłonął dach, poddasze i 2 piętro. Mieszkanie Haliny i Witolda zostało zalane wodą podczas akcji gaśniczej i niestety nie było ubezpieczone.

Aktualnie budynek nie nadaje się do zamieszkania i nie jest możliwy także remont i odbudowa z uwagi na bardzo wysokie koszty. Wspólnota mieszkaniowa postanowiła zburzyć budynek (koszt 108 000 zł) z zamiarem sprzedaży gruntu i podziału zysków pomiędzy 12 rodzin.

Trudno przewidzieć kwotę ze sprzedaży gruntu, a także czas sfinalizowania tych spraw. Gmina nie dysponuje mieszkaniami, tak więc rodziny musiały szukać mieszkania na własną rękę. Na okres zimy Halina i Witek mogą mieszkać u rodziny, która aktualnie mieszka za granicą.

Halina od roku jest na emeryturze, a Witek (z zawodu hydraulik i elektryk) w maju br. trafił do szpitala w stanie bardzo ciężkim, m. in. na skutek perforacji żołądka, która została zdiagnozowana dopiero w 5 dniu pobytu w szpitalu. W wyniku perforacji doszło do zapalenia otrzewnej i w końcu do sepsy i to w stanie najcięższym – do wstrząsu septycznego. 5 dni leżał w śpiączce farmakologicznej. Choroba odebrała mu siły fizyczne. Musiał również zrezygnować z pracy, otrzymał orzeczenie o niezdolności do pracy na okres 1 roku oraz orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym.

Pragniemy by Halina i Witek zaznali ciepła i spokoju we własnym domu, lecz bez pomocy życzliwych ludzi to się nie uda. Z uwagi na wiek oraz stan zdrowia nie są w stanie uzyskać takich dochodów, aby móc kupić nawet małe mieszkanie.

Dlatego prosimy Cię o pomoc finansową. Aktualnie cała rodzina Witka i Haliny zbiera na zakup mieszkania dla rodziców/teściów – nie są zamożni – udało im się zebrać kwotę blisko 7000 zł, potrzebne jesz jeszcze minimum 100.000 zł.

Pomóżmy im spędzić następne Święta we własnym domu.
Oprac: Katarzyna Karcz/Tomasz Boćkowski

Informacja Prasowa: 24jgora.pl – Tragedia w Piechowicach